top of page

Zoneterapi.

Zoneterapi er en form for massage af fødderne. 

Hallo hallo test we

Zoneterapi bygger på den opfattelse, at fødderne kan opdeles i zoner, hvor hver af kroppens dele er forbundet med en zone på fødderne. Disse zoner kaldes ”reflekszoner”. Man antager at reflekszonerne er forbundet med kroppens organer via nerve- eller energibaner.

Teorien bag behandlingen med zoneterapi er, at hvis en del af kroppen ikke fungerer optimalt, så bliver de tilsvarende reewfewfewfwefflekszoner ømme ved massage. En zoneterapeut kan som regel mærke de ømme punkter ved, at vævet er mere spændt end på den øvrige del af foden.

Ved at behandle reflekszonerne med massage og forskellige former for tryk kan zoneterapeuten påvirke organerne og dermed kroppens helbred og velvære.

Hvad bruges zoneterapi til?

Zoneterapi bruges både til baby, børn og voksne. Til at behandle akutte og kroniske sygdomme og til at fremme velvære og styrke et i forvejen godt helbred. Zoneterapi bruges for eksempel mod:

 • Kolik og fordøjelsesproblemer
 • Led- og muskelsmerter
 • Stress
 • Kredsløbssygdomme
 • Allergi, astma og luftsvejslidelser
 • Hormonelle lidelser som uregelmæssig menstruation og PMS

Hvordan foregår zoneterapi?​

Et behandlingsforløb med zoneterapi varierer afhængigt af din sundhedstilstand og tilpasses den enkelte. 

Den første behandling begynder altid med en grundig samtale og journaloptag, hvor jeg danner mig et indtryk af de symptomer og gener, som du henvender dig med. Derefter undersøger jeg dine fødder og vurderer spændinger og ømhed i reflekszonerne. 

Jeg afgør på baggrund af samtalen og undersøgelsen, hvilke reflekszoner der skal behandles. Herefter behandler jeg de udvalgte zoner med massage og forskellige former for tryk. 

Under behandlingen masserer jeg føddernes under- og overside med lette tryk og skifter hele tiden mellem højre og venstre fod, da reflekszonerne gennemgås i en bestemt rækkefølge. Trykket på foden justeres efter klientens individuelle smertetærskel. 

Ved de ømme reflekszoner forsøger jeg at massere ømheden væk eller formindske den.

Ved efterfølgende konsultationer følger jeg op på forandringer i dine symptomer siden sidste behandling og tilpasser behandlingen til din aktuelle tilstand. 

Behandling varer typisk en time. Hvor mange behandlinger der er nødvendige, afhænger af problemet. Ved akutte problemer, kan du ofte nøjes med få behandlinger, mens kroniske problemer som f.eks. allergi kræver flere behandlinger.

Kroppen kan reagere på zoneterapi på forskellige måder. Dette er en del af helbredelsesprocessen. 

Nogle typiske reaktioner er:

 • Afslappethed, træthed og mathed​
 • Smertelindring, kriblen eller snurren i det syge kropsområde
 • En følelse af pludselig varme eller kulde i kroppen
 • Urin og afføring ændrer karakter
 • Humørsvingninger f.eks. glæde, lettelse, vrede, irritation, gråd osv.
 • Øget produktion af sved, urin og afføring.

Du vil som regel kunne mærke en effekt af zoneterapien inden for få dage i form af mere modstandskraft, bedre humør, bedre søvn og færre smerter. Problemer, der har stået på i lang tid, vil være længere tid om at forsvinde.

Hvordan virker zoneterapi ?

Der findes ikke en endelig videnskabelig forklaring på, hvorfor og hvordan zoneterapi kan virke. Inden for zoneterapien findes forskellige forklaringer, som du kan læse om i denne tekst.

Øget blodgennemstrømning:

En teori er, at blodkapillærerne åbner sig i de vævsområder, hvis reflekszoner bliver behandlet med zoneterapi. 

Et tryk på en reflekszone starter en impuls i områdets nervebaner, som derefter løber op omkring hjernen og ud til de vævsområder, der svarer til reflekszonen. Det fører til en åbning af blodkapillærerne, fordi spændingstilstande i vævsområdet afslappes. 

Når vævsområdet afslappes, kan næringsstoffer og ilt frit flyde med blodet ind i området, og affaldsstoffer kan transporteres bort. Ifølge denne teori skyldes zoneterapiens virkning altså en øget blodgennemstrømning i de pågældende områder i kroppen.

Afslapning og smertelindring:

En forklaring på zoneterapiens smertestillende virkning er, at der under behandlingen sker en øget produktion af to typer neurohormoner (endorfiner og enkefaliner), som har en afslappende og smertestillende effekt. 

Zoneterapibehandling virker afslappende og stabiliserende på det autonome nervesystem. Klienter befinder sig ofte i en dybt afslappet tilstand under behandlingen, og nogle falder endda i søvn. 

Denne stressforløsende virkning har en vigtig betydning i sygdomsbehandlingen, da stress regnes for en væsentlig sygdomsfremkaldende faktor.

Zoneterapiens virkning ifølge traditionel kinesisk medicin:

Zoneterapi anvendes også i traditionelle medicinske systemer som Traditionel kinesisk medicin. Her forklares zoneterapiens virkning ved, at man med behandlingen genopretter ubalancer i strømmen af livsenergien "qi".

Sygdom, smerter, træthed og utilpashed opstår, hvis livsenergien qi er i ubalance eller forstyrres. Hvis der er forstyrrelser i energien i en del af kroppen, og en del af kroppen derfor ikke fungerer optimalt, bliver de tilsvarende reflekszoner ømme ved massage.  

Ved massage og tryk på reflekszoner kan man ifølge Traditionel kinesisk medicin få livsenergien qi til at strømme rundt i kroppen via et kompliceret net af energibaner, de såkaldte meridianer, og hen til de dele af kroppen, der ikke fungerer optimalt. 

bottom of page